Gaula er ei elv som svinger mye og fort i vannføring. Det endrer behovet for stengene i takt med forholdene.
Skal du ha med deg bare én stang til turen til Gaula så vil nok en 14 ft i #9/10 stang være førstevalget. Dette er nok utgangspunktet for mye av sesongen, ofte så kombineres den stangen med en annen en. Er det juni, mye og kaldt vann så kombineres ofte den med en 15 ft #10/11 stang. Det tyngste snøret settes på den kraftigste stangen, og ett litt lettere snøre på den lettere stangen.
Når vårflommen er ute av elva, men fortsatt god vannføring så er det 13,9 fots stangen som er førstevalget. Da denne fungerer godt over et stort spekter, den gir god rekkevidde, og fisker godt med både lettere og tyngre synkeliner. Nå elva blir litt lavere i vannføring så kombineres ofte 14 foteren med en 13 ft #8/9 stang. For å fiske enda litt lettere og få finere presentasjoner.
Kommer du til lav vannføring og varmere elv, så er det mange plasser en enhånds fluestang i 10 ft #7 eller #8 vil fungere best, men kommer det vind eller du ønsker å variere, så vil denne fungere godt i kombinasjon med 13 foteren.
Snører blir i samme kategorien som stenger, at man bør ha med seg det meste av det man har, i og med at forholdene kan endre seg raskt.
Mange har i dag et godt utvalg av multi-tip snører. Dette vil si at du har en body som du knyter i skytelina, denne har en viss synkegrad eller kan være flytende, som du skifter ut til ulike spisser av ulike synkegrader. Dette er et enkelt system som lar deg kjapt bytte til ulike egenskaper ut i fra hvor dypt du ønsker å fiske fluen din. Når du skal fiske i juni, så bør du ha med minst to bodyer. En i Intermediate/s3 og en s3/s5. Med spisser fra s2/s4 og ned til s5/s7 eller T14 / T18 hvis du ønsker å fiske enda tyngre.
Kommer du i juni etter vårflommer har gått ut, juli eller august, så bør du også ha med en body som er flytende. Med større spenn i synkegrader på spissene. Hover/Intermediate og s1/s3 spiss, er ofte nødvendig utover sesongen.
Dersom du har singlepiece-klumper, så vil synkegradene være tilsvarende i anbefalingen av multi tip-snører.
NB, singlepiece-klumper er ofte de som synker mest når man virkelig vil ned. Der finnes det tyngre snører enn i multi tip-snørene. Singlepiece-klumpene har en tynnere diameter som gjør det mulig å få fisket disse dypere enn multi tip-snørene. Oftest er multi-tip bedre kaste-snører, så det er noe hver enkelt fisker får vurdere hva de ønsker.
Når det kommer til fluesnellen, så er det viktigste å tenke på, at det kan være en veldig stor laks som biter på fluen din. De store laksene kan gi en ekstremt tøff kamp. Spesielt på stor elv, har de mye hjelp fra vannstrømmen til å gi lange og tunge utras. I disse tilfellene er det veldig viktig å ha ei snelle som er kalibrert for storlaksefiske, og ikke for ørretfiske. Bremsesystemet bør være av en viss kvalitet for å tåle den påkjenningen storlaksen kan gi.
Det er absolutt en fordel å ha snellen stor nok til å få på rundt 200 meter backing. Gaula er en stor elv med lange høler, og det gir laksen store områder å bevege seg på. Hvert år er det fiskere som får tømt snellen sin for backing, og laksen vinner kampen. Da er det litt kjedelig hvis du har bare 70 meter backing på, og egentlig har vært i stand til å lande laksen hvis du har hatt mere backing.
Gaulalaksen er ikke akkurat kjent for å være kritisk i hvilke fluer den biter på. Det viktigste i valg av flue, er å være i nærheten av rett størrelse og mengde materialer ut i fra hvilke forhold du fisker på. Om fluen er mørk gul eller lys brun har neppe noe å si i jakten på Gaulalaksen.
De aller fleste fluefiskere har sine favorittfluer, disse vil nok fungere godt i Gaula også.
Når det kommer til fluevalget så går dette også under kategorien av stenger og snører - man må være forberedt på alt i sitt møte med Gaula.
En generell anbefaling er å bruke større fluer som vises bedre, når det er stor og kald elv. Når elva er på sitt største og/eller kaldeste, så vil fluer på mellom 10-15 cm fungere godt. Det er også fordelaktig med sterke farger som vises godt, da Gaula ofte er ganske farget/uklar når elva er stor. Gaula får en jord-aktig farge og bruntoner når det er flom. Da er min favorittefarge uten tvil Hot Orange i kombinasjon med andre farger som gul, brunt, kobber eller svart.
Når vårflommen er over, og den klarner opp i farge, så kan man egentlig fiske med alle slags fluer. Der mine favoritter er i retning Banan, Jock Scott, Pathakorva, Sunrays i ulike varianter og Allys schrimp, disse blir aldri feil i Gaula. Mange har godt fiske på Green Highlander-varianter og har denne som sin favoritt år etter år. Fluestørrelsen her ligger ofte mellom 6-10 cm
Når elva bli mindre, helt klar og gjerne litt varmere i vanntemperaturen, så er ofte fluer i mer anonyme fargetoner og mer naturpregede nyanser å foretrekke. Brunt, mørkere grønt, gult, dus orange og i kombinasjoner skaper fine fargeinntrykk på slike forhold. Vingelengde nå kan være nede i 3-4 cm og opp til 6 cm. På kveldstid når mørket kommer utover i juli og august, så kan man gå opp litt i størrelse når man fisker, siluett med Sunray Shaddow eller andre svarte fluer. Gjerne 6-8 cm vingelengde da.
Fortommen er et tema som ofte går igjen på laksefiske. Noen foretrekker å ha fortommer som er fint tilpasset hver enkelt snøre og fiskesituasjon, mens andre bruker 2 meter 0,40 uansett forhold.
Min generelle anbefaling, er at jeg anbefaler minst to forskjellig diametere i fortommen, for å få en jevnere energioverføring ut fra klumpen og ut til fluen. Spesielt gir dette en fordel om du fisker med store eller tunge fluer, eller har en veldig lang fortom.
Hovedfortommen i juni er en kombinasjon av 0,52 i bakdel og 0,43 i front - 1 meter av hver del. Da vil 0,52-delen overføre energien godt fra snøret, og 0,43-delen sørger for at fluen svømmer godt nok. 0,52 fortommen vil være såpass stiv, at det går utover bevegelsen til fluen. Dette er en fortom som fungerer godt sammen med synkeliner og større fluer også.
Når vi ønsker å fiske lettere med finere presentasjoner på mindre vann,, så legger jeg på 1-1,5 meter til med 0,37 som standard, eller med 0,33 hvis det er veldig lite vann.
Det finnes to ulike materialer å velge i når man skal kjøpe fortommer.
Det som jeg bruker 95% til mitt fiske er fluorkarbon. Dette er litt stivere i materialet og strekker seg finere, samt at det tåler mer påkjenning ved kontakt mot stein - som kan være fordelaktig hvis man har en tøff fight med en stor laks som styrer ned i bunnen.
Hvis man skal fiske tørrfluer eller små fluer så bruker jeg nylon-fortommer, dette har en flytende egenskap til tørrfluefiske. Og er av en del mykere materiale, som får små fluer til å svømme enda mer livlig.
Bekledning
Har man feil bekledning med seg på tur, så vil kosen og trivselen forsvinne.
Det man bør tenke på når man besøker Gaula, og Trøndelag er at det kan være veldig kaldt selv i juni. Det er ikke sjelden at topplua og hanskene må på når snøflakene faller fra himmelen og gradestokken viser 2-4 grader på land. Og når vanntemperaturen viser 5 grader, så blir det bitende kaldt å stå utvadet til midjen, når strømmen presser og den sure nordavinden kommer med nedbør.
Jeg er helt avhengig av å ha primaloft-bekledning i slike forhold. Når elva er 4-5 grader så er det kun ullstilongs og primaloftbukse med raggsokker som holder meg komfortabel varm på kroppen. Ulltrøye, fleecegenser og primaloftjakke under vadejakka på overkroppen kommer også godt til nytte.
Slik kan forholdene i starten på uken din i Gaula være, men mot slutten så kan været snu. Det blir 25 grader, sol og en kokende varme inntreffer. Dette er et trønderfenomen med 25 grader i lufta og 4 grader i vannet. Da blir det vanskelig å kle seg komfortabelt for en dag med fiske. Primaloftbukse og t-skjorte kan ofte være svaret på best mulig komfort da.
Hvis man har dårlig med tørkemuligheter, så bør man vurdere å ha med en ekstra vadejakke som man bytter på, dersom det striregner 5 dager i strekk.