Gauldalen

Gauldalen i Sør-Trøndelag er en av Norges lengste dalfører.


Dalen følger elva Gaula som har sitt utspring fra vannet Gaulhåen i fjellet mellom Ålen og Tydalen, ikke langt fra Kjøli gruve og Stugudalen. Fra sitt utspring i fjellet, og til den renner ut i havet ved Gaulosen, er Gaula 145 km lang. Tar man med alle sideelvene så har Gaula en lakseførende strekning på tilsammen ca 200 km.


Gaula er kjent som ei flomelv, der vannføringen går fort opp og ned på grunn av liten andel innsjøer i nedslagsfeltet. For å redusere skadeomfanget på bebyggelse og dyrket jord i forbindelse med flom, er det bygd nærmere 7 mil med elveforbygninger langs Gaula. Elvebunnen i Gaula er dekket av et lag med stein/grus og blir på grunn av de store svingningene i vannføring karakterisert som en effektiv masseførende elv.


I tidligere tider ble det tatt ut store mengder grus fra elvebunnen i Gaula, men pga uheldige konsekvenser av grusuttaket, ble det for mange år siden innført uttaksstopp for grus.

I 1986 vedtok Stortinget at Gaula skulle vernes mot vassdragsreguleringer. Et av argumentene bak denne viktige beslutningen var hensynet til Gaulas store laks- og sjøørretstamme.

Fra og med sesongen 2009 ble sjøørreten fredet.
Støren - et knutepunkt i Gaula!På Støren anbefaler vi alle våre gjester til å besøke:


Prestteigen: Sportsbutikk, blomster, gavebutikk, Soknedal bakeri& konditori og kro med bl.a varmmat-buffe med tradisjonsmat.


Ellers finner du:

Vinmonopol og Apotek midt i Støren sentrum.


Gaula Røkeri: Røyker og graver laks.

Adresse: Strinde (mellom Støren og Soknedal)

Tlf: 92 41 45 14.

Røkeprosessen tar 4 dager.

Sender røkelaks innenlands.

Hovin

Ligger like sør for Horgøien - 5 min kjøretur - her finner du:


Horg Bygdatun

Et gammelt småbruk med mange mindre bygninger og et forsamlingslokale.

Stor samling av gjenstander og redskaper, skomakerverksted, urmakerverksted og smie. En egen setervoll med bu, fjøs og løe.

5 km lang kultursti med både kultur- og naturminner, helleristningsfelt og en høvdingegrav, et gammelt sagbruk og en husmannsplass, konglomeratvegg og isskuringsstriper.

Rasteplass med bord, benker og bålplass. En egen barnekultursti med masse aktivitetstilbud, lekeplass, eventyrbru mm.

I sommerhalvåret: salg av kaffe, vafler og forfriskninger.


Gaulfossen 

Kjent vandringshinder for laks, oppgang av laks avhengig av vannføring og vanntemperatur. Dersom laksen ikke "går" Gaulfossen, ser en vanligvis laks som hopper kontinuerlig i bassenget nedenfor.

Merket sti fra parkeringsplass ved Gaulfossbrua.


Gamle Hovin: Gammelt butikklokale/landhandel med kafe på sommeren.

Fortsett sørover forbi nåværende COOP.

Generell informasjon


Lundamo

Coop Prix

Åpen: Man-Fre 07:00 - 23:00, Lør 08:00 - 21:00


Circle K

åpen hele døgnet.


Lundamo pizza og grill - restaurant

Bestilling tlf 72 87 66 33


Bomvei til Håen/Samsjøen/Reinsfjellet

Fører deg inn til høyfjellet med fine naturopplevelser.


Storvatnet: Flott badeplass. Fiskeplass.

10 min kjøring fra Horgøien. Ta av E6 til Lyngen, ca 3 km.Ler

Coop Prix

Dagligvare som også er åpen på søndager (10.00-22.00).


Kvål

Eidsmo slakteri, lokalt spekematutsalg med nydelige produkter.


Melhus 

Melhustorget: Vinmonopol, apotek, sportsbutikk, dagligvarebutikk. Sport 1 i Tannlegegården har et godt utvalg av utstyr til laksefiske. 


Øysand

Øysand Camping: utleie av båt med motor, sjøfiske. Fin badestrand.


Tiller 

City Syd og flere andre store kjøpesentre. Kjøretid fra Horgøien ca 20-30 min.


Trondheim

Bussholdeplass på E6 rett ved Horg Kirke (200 m fra Horgøien), for rutetider last ned appen til atb eller gå inn på hjemmesiden atb.no

Trondheim er Norges tredje største by, ligger kun 30 minutters kjøretur fra Horgøien.


Trondheim har blitt Norges Mathovedstad, og du finner et mattilbud i verdensklasse.

I 2022 var byen og Trøndelag, Europeisk matregion, og i 2024 arrangeres EM i kokkekunst her, Bocuse d'Or

Det finnes et godt utvalg spisesteder i alle prisklasser, men vil anbefale Hevd håndverksbakeri på Torget for en hyggelig lunsj.

 

Trondheim by er mer enn tusen år gammel, med Nidarosdomen er dette Norges nasjonale pilegrimsby. Og i Trondheim spaserer du bokstavelig i historien.

Teknologihovedstaden, Trondheim blir ofte kalt Norges Teknologihovedstad. NTNU, Norges Naturvitenskapelige Universitetog forskningsstiftelsen SINTEF fortjener den største æren for dette. NTNU har et nasjonalt ansvar for utdanning og forskning innenfor teknologi.

80% av landets sivilingeniører er utdannet her og mange tidligere NTNU-studenter har idag viktige stillinger innenfor business og industri. NTNU har ekstra fokus på områder hvor norsk teknologisk kompetansenivå ligger helt på høyde med eller i front av de beste internasjonale standarder. Dette gjelder blant annet energi og miljø, medisin, marin og maritim forskning og utvikling samt informasjons- og kommunikasjonsteknologi.


Shopping

Trondheim er, som den største byen i regionen, et naturlig handelssentrum. Her finnes alt fra små spesielle nisjebutikker til mange store varehus og shoppingsentre.